În această privință, preoții amintesc de Constituția României și de Codul Civil, în care se precizează că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe drepturile și îndatoririle părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor
„Patriarhia Română consideră că aceste acte normative trebuie respectate și aplicate, iar nu diminuată importanța lor prin instituții noi, fără nicio tradiție, dar care pretind drepturile ce decurg din căsătorie. Nici un angajament internațional al României nu obligă statul român să legifereze relațiile în afara familiei constituite prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preoți.
Patriarhia Română consideră că experiența altor state în privința parteneriatelor civile nu este decât „anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de același sex”.
„Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moștenit și a cultivat un respect deosebit față de familie, numită Biserica de acasă, având credința că aceasta este instituită și binecuvântată de Dumnezeu. Acest respect față de familie s-a concretizat în grija pentru o viață în armonie și fidelitate, ajutorarea reciprocă a soților, nașterea de copii și creșterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsături fundamentale ale societății românești. De aceea, Biserica binecuvintează numai familia tradițională”, mai arată preoții.
În acest context, Patriarhia Română solicită Camerei Deputaților să respingă și de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, „întrucât constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia”.